Woltomierz na ICL 7107

Projekty DIY
Grzegorz B

Woltomierz na ICL 7107

Post autor: Grzegorz B »

Chciałbym zaprezentować ostatnio zlutowany woltomierz.
Jest to zestaw zakupiony na Ali. Mam nadzieję , że się domyślacie o jaki portal zakupowy chodzi.

Do zestawu nie było dołaczonej dokumentacji wraz ze schematem.

Woltomierz jest wykonany na układzie ICL7107. Z tego co widać na płytce to można za pomocą woltomierza dokonywać pomiarów napięcia AC i DC oraz pomiar prądu. Wyboru dokonuje się za pomocą zworek. Zakres pomiarowy jest następujący 2 , 20, 200, zmianę zakresów również dokonujemy za pomoc≤ą zworek.

Załaczę datasheet do układu ICL7107 oraz zdjęcia zmontowanego woltomierza. Woltomierz działa, na wyświetlaczu jest pokazane 5V trochę sabo widać bo wyświetlacz jest koloru czerwonego i na zdjęciu jest to małe czytelne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bartas
Kontakt:

Re: Woltomierz na ICL 7107

Post autor: Bartas »

Witaj Grzegorz,

Ciekawy Zestawik miernikiem :-)
No i oczywiście klasyka kosteczek ICL 7107.

Pytanie, jak z kalibracją jego wskazań, udało się wykonać dokładnie czy grubsza zrobiłeś ?

Czy układzik ma jakieś zabezpieczenie jak by kogoś przypadkiem naszło wykonać pomiaru napięcia oraz pomiar prądu w tym samym czasie ? Czy to wybiera się za pomocą zworek na płytce ?
Czy pomiar napięcia zmiennego AC ma jakiś limit ? bo wydaje mi się że tam jest ten duży kondzio dany na 35V chyba że on nie ma nic wspolnego z sekcją AC na płytce.

Mam kilka zestawów do złożenie również na ICL`u tak więc pojawi się coś podobnego niebawem na kanale :mrgreen:

Pozdrawiam Bartosz
Marek.Bogdanowicz

Re: Woltomierz na ICL 7107

Post autor: Marek.Bogdanowicz »

Grzegorz porównywałeś jego wskazania ze standardowym miernikiem? Jest w nim możliwość kalibracji? Zdrowia.
ODPOWIEDZ