Dzwonek elektroniczy Unitra Telpod GONG GE-03

Projekty DIY
Zgredzik

Dzwonek elektroniczy Unitra Telpod GONG GE-03

Post autor: Zgredzik »

Bartku w laivie #441 pokazujesz swój projekt dzwonka do drzwi ala "słowik" czy mógłbyś zamieścić tu na forum schemat i wykaz elementów ?? Może przy okazji następnego liva pokazałbyś też jak on działa ;)
Jacek

Re: Dzwonek elektroniczy Unitra Telpod GONG GE-03

Post autor: Jacek »

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Marek.Bogdanowicz

Post autor: Marek.Bogdanowicz »

Dzięki Jacek
Bartas
Kontakt:

Post autor: Bartas »

Zgredzik pisze: 17 mar 2025, 19:59 Bartku w laivie #441 pokazujesz swój projekt dzwonka do drzwi ala "słowik" czy mógłbyś zamieścić tu na forum schemat i wykaz elementów ?? Może przy okazji następnego liva pokazałbyś też jak on działa ;)
Cześć Zgredzik,

więc tak, poniżej zamieszczam troszkę zdjęć mojej wersji dzwonka.
Dzwonek Słowik bazuje na oryginalnym Schemacie z Unitra TELPOD GONG 03, jako głośniczek zastosowałem zwykły głośnik 8 Ohm, 1W / części wygrzebane z szuflady , projekt płytki powstał w EAGLU. Jako Diode BAVP dałem zwykłą Diodę 1N4148 :D

Schemat oryginalnego Dzwonka TELPOD
Dzwonek_Słowik-Schemat oryginalny.jpg
do tego wykaz wszystkich części
Dzwonek Słowik wykaz elementów.jpg
Po niżej kilka zdjęć mojej wersji którą zbudowałem w wolnym czasie jakieś 12-15 lat temu :-)
Dworzek_słowik_1.jpg
Dworzek_słowik_2.jpg
Dworzek_słowik_3.jpg
Dworzek_słowik_4.jpg
Dworzek_słowik_5.jpg
Dworzek_słowik_6.jpg
Dworzek_słowik_7.jpg
Dworzek_słowik_8.jpg
Dworzek_słowik_9.jpg
Dworzek_słowik_10.jpg
Dworzek_słowik_11.jpg
Dworzek_słowik_12.jpg
Pozdrawiam Serdecznie BArtosz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zgredzik

Post autor: Zgredzik »

Jacku dzięki za schemat i link, postanowiłem zbudować swój projekt na tranzystorach C1815. Udało mi się zakupić na olx 10szt. teraz tylko kwestia odwiedzenia sklepu i dobrania reszty podzespołów :) czyli została ta łatwiejsza część.
Bartas pisze: 22 mar 2025, 13:19
więc tak, poniżej zamieszczam troszkę zdjęć mojej wersji dzwonka.
Dzwonek Słowik bazuje na oryginalnym Schemacie z Unitra TELPOD GONG 03, jako głośniczek zastosowałem zwykły głośnik 8 Ohm, 1W / części wygrzebane z szuflady , projekt płytki powstał w EAGLU. Jako Diode BAVP dałem zwykłą Diodę 1N4148 :D
Bartku dzięki za schemat, w Twoim projekcie najtrudniejszą kwestią może być ten tranzystor germanowy... W jego cenie mogę złożyć cały projekt Jacka... dlatego najpierw zacznę od tego tańszego układu.
Bartas
Kontakt:

Post autor: Bartas »

Zgredzik pisze: 22 mar 2025, 18:10 Bartku dzięki za schemat, w Twoim projekcie najtrudniejszą kwestią może być ten tranzystor germanowy... W jego cenie mogę złożyć cały projekt Jacka... dlatego najpierw zacznę od tego tańszego układu
Cześć, spoko, nie ma problemu. Po to właśnie założyłem to Forum by móc sie dzielić informacjami i materiałami bez problemu.
Co do tranzystora to nie germanowu :) to tranzystor Krzemowy BC211-16 akurat taki miałem pod ręką aby wysterować spokojnie większy głośnik .
miałem na nim jeszcze taki radiatorek okrągły ale gdzieś się zawieruszył.
Zamiast tego tranzystora jak nie posiadasz, możesz tam śmiało wsadzić np BD135 / BD137 / BD140 Spokojnie dadzą rade aby uciągnąć głośnik np 8 -16 Ohm powiedzmy 4Waty. :)

Tak jak pisałem układ powstał z tego co miałem w szufladzie :D

Pozdrawiam Bartosz
ODPOWIEDZ