Dzwonek elektroniczy Unitra Telpod GONG GE-03
Dzwonek elektroniczy Unitra Telpod GONG GE-03
Bartku w laivie #441 pokazujesz swój projekt dzwonka do drzwi ala "słowik" czy mógłbyś zamieścić tu na forum schemat i wykaz elementów ?? Może przy okazji następnego liva pokazałbyś też jak on działa 

Re: Dzwonek elektroniczy Unitra Telpod GONG GE-03
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Dzięki Jacek
Cześć Zgredzik,Zgredzik pisze: 17 mar 2025, 19:59 Bartku w laivie #441 pokazujesz swój projekt dzwonka do drzwi ala "słowik" czy mógłbyś zamieścić tu na forum schemat i wykaz elementów ?? Może przy okazji następnego liva pokazałbyś też jak on działa![]()
więc tak, poniżej zamieszczam troszkę zdjęć mojej wersji dzwonka.
Dzwonek Słowik bazuje na oryginalnym Schemacie z Unitra TELPOD GONG 03, jako głośniczek zastosowałem zwykły głośnik 8 Ohm, 1W / części wygrzebane z szuflady , projekt płytki powstał w EAGLU. Jako Diode BAVP dałem zwykłą Diodę 1N4148

Schemat oryginalnego Dzwonka TELPOD do tego wykaz wszystkich części
Po niżej kilka zdjęć mojej wersji którą zbudowałem w wolnym czasie jakieś 12-15 lat temu

Pozdrawiam Serdecznie BArtosz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jacku dzięki za schemat i link, postanowiłem zbudować swój projekt na tranzystorach C1815. Udało mi się zakupić na olx 10szt. teraz tylko kwestia odwiedzenia sklepu i dobrania reszty podzespołów

Bartku dzięki za schemat, w Twoim projekcie najtrudniejszą kwestią może być ten tranzystor germanowy... W jego cenie mogę złożyć cały projekt Jacka... dlatego najpierw zacznę od tego tańszego układu.Bartas pisze: 22 mar 2025, 13:19
więc tak, poniżej zamieszczam troszkę zdjęć mojej wersji dzwonka.
Dzwonek Słowik bazuje na oryginalnym Schemacie z Unitra TELPOD GONG 03, jako głośniczek zastosowałem zwykły głośnik 8 Ohm, 1W / części wygrzebane z szuflady , projekt płytki powstał w EAGLU. Jako Diode BAVP dałem zwykłą Diodę 1N4148![]()
Cześć, spoko, nie ma problemu. Po to właśnie założyłem to Forum by móc sie dzielić informacjami i materiałami bez problemu.Zgredzik pisze: 22 mar 2025, 18:10 Bartku dzięki za schemat, w Twoim projekcie najtrudniejszą kwestią może być ten tranzystor germanowy... W jego cenie mogę złożyć cały projekt Jacka... dlatego najpierw zacznę od tego tańszego układu
Co do tranzystora to nie germanowu

miałem na nim jeszcze taki radiatorek okrągły ale gdzieś się zawieruszył.
Zamiast tego tranzystora jak nie posiadasz, możesz tam śmiało wsadzić np BD135 / BD137 / BD140 Spokojnie dadzą rade aby uciągnąć głośnik np 8 -16 Ohm powiedzmy 4Waty.

Tak jak pisałem układ powstał z tego co miałem w szufladzie

Pozdrawiam Bartosz